Adviseur Energielabel

Even voorstellen

Mijn naam is Piet Bruining, ben woonachtig in Burgum en heb me vanaf 2017 toegelegd op het verduurzamen van woningen, vaststellen van energielabels en adviseren voor verbetering. Ik ben ook bevoegd tot het uitvoeren en leveren van energielabels woningen (basis) nieuwe stijl volgens de NTA 8800.

Daarnaast ben ik actief als voorzitter van de Energie Coöperatie Burgum (ECB), waarin ik met een groep enthousiaste bestuursleden probeer mensen te motiveren energie te besparen en op te wekken.

Kennis van woningbouw

Na 46 jaar in de bouw te hebben gewerkt en daarbij alle facetten van de bouw te hebben doorlopen, heb ik me nu gespecialiseerd in duurzaamheid en energie. Door deze ruime ervaring, heb ik goed inzicht in wat er ín, onder en rond een woning is toegepast. Om een reëel energielabel te kunnen vaststellen, is het belangrijk om woningverbeteringen te onderkennen en de waarde ervan te kunnen bepalen. Deze kennis van zaken is essentieel bij oudere woningen, maar ook zeker toepasbaar bij moderne woningen en nieuwe installaties.

In 2017 heb ik mijn werkzaamheden als projectmanager in de bouw beëindigd en ben ik mijn adviesbureau Bruining Bouwadvies Burgum gestart. Sinds dat moment adviseer ik woningeigenaren bij het verbeteren en duurzamer maken van hun woning.
De hoofzaken hierbij zijn het scannen, uitwerken en registreren van energielabels, en op verzoek adviseren van mogelijkheden over het verbeteringen van de woningen.

Hiervoor geldt als basisregel: een goed geïsoleerde woning verbetert het wooncomfort, zorgt voor een hoger energielabel (wat tevens de waarde van de woning verhoogt) en als laatste – niet onbelangrijk – brengt de kosten van energieverbruik omlaag.

Een mooi voorbeeld hiervan is mijn eigen woning, die van bouwjaar 1954 is en die door woningverbetering inmiddels naar een A label is gebracht!

Vaststellen van energielabels, label bepalen

Alle woningbezitters in Nederland zijn in het bezit van een voorlopig energielabel, of hebben dit inmiddels laten aanpassen naar een definitief label.                     
De vaststelling van een definitief label kan om twee reden gebeurd zijn. De reden kan zijn dat de woning verkocht of aangekocht is, en dit noodzakelijk was. De andere optie is dat deze is uitgevoerd als soort tussentijdse opname, waarbij de eigenaar of bewoner de uitkomsten heeft aangewend om de woning (verder) te verduurzamen.

Bij deze laatste optie is de opname vooral gericht op duurzaamheid en verbeteren van het eigen comfort.

Werkwijze: hoe wordt een nieuw energielabel bepaald?

Met het bepalen van een label wordt vastgelegd wat de isolatiewaarde van de woning is, en wat er bij standaard gebruik aan energie nodig is.
Let op: ‘standaard’ geeft hier aan dat er met een gemiddelde rekenwaarde wordt gewerkt. Daarbij moet aangetekend worden dat eenzelfde type woning bij verschillend gebruik in energiebehoefte kan verschillen.

Om een definitief label te kunnen bepalen moet er eerst een grondig onderzoek – een zogenaamde energiescan – van de betreffende woning worden gemaakt. Deze scan begint veelal bij de begane grondvloer, en eindigt bij de nok van de woning. Alles wordt vastgelegd op papier en daarnaast wordt er van ieder onderdeel middels foto’s bewijsmateriaal vastgelegd.

Om een juist beeld te krijgen van de isolatiewaarde van de woning, wordt de volledige buitenschil van de woning vastgesteld en wordt deze meegenomen in de uitwerkingen per deel vloer, wand en of dak. Hierin wordt ook meegenomen of ramen en deuren wel of niet geïsoleerd zijn, en welk type glas er aanwezig is.

De afmetingen van de woning worden opgenomen of gecontroleerd, of wanneer er tekeningen aanwezig zijn, worden dit steekproefsgewijs uitgevoerd. Ook wordt er uitvoerig bekeken welke installaties er in de woning aanwezig zijn. Enkele voorbeelden: is er vloerverwarming aanwezig, of verwarming middels radiatoren? Is er een traditionele CV ketel aanwezig, of is er inmiddels een warmtepomp aangebracht?
Ook het type ventilatie wordt meegerekend: is dit een 24-7 afzuigingen, of betreft het een wat oudere waarbij een deel van de woning wordt meegenomen? Is er wellicht een warmte terugwin (WTW) installatie toegepast?     

Een maatregel die vaak ook grote invloed heeft op het energielabel, is de aanwezigheid van zonnepanelen, en de richting waarin ze geplaatst zijn. Het opwekken van energie doormiddel van zonnepanelen is sterk van invloed op het uiteindelijke energieverbruik, en werkt door in het label.

Energielabels voor verschillende typen woningen

Aangezien er veel verscheidenheid bestaat in woningen (vrijstaande woning, twee onder één kap, tussenwoningen, eindwoningen, flatgebouwen waarin ook weer verschillende types bestaan) zijn ook de kosten voor het verstrekken van een energielabel divers. Klik hier voor een prijsindicatie per type woning.

Gemiddelde tijd labelbepaling en afmelden bij RVO

Om een kwalitatief juist label te kunnen vaststellen, neemt de energiescan op locatie gemiddeld 2 uren in beslag. Vervolgens worden bevindingen uitgewerkt en ingevoerd in een digitaal systeem en wordt het voorgelegd ter afmelding bij RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Na goedkeuring wordt het label definitief gemaakt en is het online terug te vinden op energielabel.nl.

Het complete proces van een energielabel opstellen, aanmaken en registreren kost gemiddeld 6 tot 8 uren. Het totale traject vanaf het moment van de energiescan tot en met verstrekken van het label door RVO duurt rond de 2 weken.

Mocht u belangstelling hebben en willen rekenen op een zorgvuldig vastgesteld label, bel dan gerust of stuur een e-mail!